Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi Ve Denetimi Yönetmeliği
Ticaret Bakanlığı’nın sorumluluğunda bulunan tüketici ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetiminin usul ve esaslarını belirlemek amacıyla çıkarılan “Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” 31086 sayılı 01.04.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. İlgili Yönetmelik uyarınca;
4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanuna, 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin, Ticaret Bakanlığı ve İhracat Genel Müdürlüğü’nün görev ve yetkilerini düzenleyen 441 ve 452. Maddelerine, 2001/3529 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmeliğe dayanarak hazırlanan yönetmelik ile;
-
Yönetmeliğin 2. Bölümünde; Piyasa gözetim ve denetimine ilişkin genel esaslar, denetimlerin gerçekleştirilmesine, denetimin şekline, tutanak ve kayıt işlemlerine, numune almaya ve test veya muayene sonucu yapılacak işlemlere yönelik usuli işlemler detaylı olarak belirlenmiştir.
-
Yönetmeliğin 3. Bölümünde; Teknik Düzenlemeye aykırılık, güvensizlik halinde yapılacak işlemler, aykırılıkların giderilmesi, bu durumlarda üretici ve müdürlükler tarafından alınacak/ alınabilecek önlemler belirlenmiştir.
-
Yönetmeliğin, Bölge Müdürlüğü ve Şube Müdürlüğünün Görev, Yetki ve Yükümlülükleri başlıklı 4.bölümü ile ; Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünün ve Ticaret Denetmenleri Şube Müdürlüğünün görev, yetki ve yükümlülükleri düzenlenmektedir.
-
Yönetmeliğin 5. Bölümünde ; Üreticinin ve Dağıtıcının görev ve yükümlülükleri detaylı şekilde açıklanmakta, üreticiye güvensiz ürünlere ilişkin alınan önlemler ve ürünün içerdiği riskler hakkındaki bilgileri etkili olacak şekilde duyurma yükümlülüğü getirilmektedir. Yapılacak bu duyurunun veya duyuru şeklinin yetersiz olması halinde üreticiye getirilen ek yükümlülükler yine bu bölümde belirlenmiştir.
Yönetmeliğin “Gönüllü Geri Çağırma” başlıklı 19. Maddesi ile Üreticilerin güvensiz ürünlerinin piyasada yer aldığını kendilerinin tespit etmesi halinde yapılacaklar belirlenmektedir.
Yine aynı bölümde yer alan “Ürünlerin İzlenebilirliğine” ilişkin 20. Madde ile üreticilere, , ürünlerin üzerinde, ürünün büyüklüğünün veya doğasının buna izin vermediği durumlarda ürünün ambalajında veya yanında verilen bir belge ile ; seri, model, parti numarası veya başka bir şekilde ürünlerinin tespit edilmesini sağlayacak bilgilere yer vermek zorundadır şeklinde düzenlemeler getirilmiştir.
Bu yönetmelik yayımı tarihi (01.04.2020) itibari ile yürürlüğe girmekle, 29028 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği yürürlükten kaldırmıştır.